Hjertesikre Soner i Fredrikstad 3
31. oktober 2024 ble teststasjoner satt opp på Stortovet i sentrum, Lisleby samfunnshus, Sellebakk Torg (Det Hvite hus) og Lokaltunet på Manstad.
Dette er en forløper til et større pilotprosjekt i Østfold der Hjertesikre Soner skal etableres. Dette finansiert av LHL Østfold og midler fra Fredrikstad Tuberkuloseforenings Stiftelse, sier initiativtager for Hjertesikker Sone® i Norge, John Olav Nicholson.
LHL planlegger å gjennomføre et omfattende pilotprosjekt i Østfold, med oppstart i løpet av høsten 2024. For å sikre at pilotprosjektet blir vellykket gjør vi nå testinstallasjoner av noen enheter for å være sikker på at overvåkningssystemet fungerer som tiltenkt og for å bedre kunne planlegge en større utrulling i forbindelse med pilotprosjektet.
Hjertestarterne og systemet som er montert skal være permanente også etter testperioden og i den påfølgende piloten, presiseres det av Nicholson.
Samarbeidspartnere og utstyr som skal utplasseres
Vi har valgt å bruke overvåkning og hjertestarterskap med varme fra den Nederlandske produsenten ROTAID. Dette systemet gjør oss i stand til å følge med på de utplasserte hjertestarterne døgnet rundt, slik at vi vet at de er til stede og klare til bruk. Om noe skulle kreve tilsyn vil våre hjertevakter fra LHLs lokallag reise ut og rette feilen med støtte fra LHL Førstehjelp.
Den hjertestarteren som er valgt benyttet i testen og pilotprosjektet heter Cardiolife AED-3100 og er produsert i Japan av Nihon Kohden. Dette er en meget hardfør maskin med høy grad av beskyttelse for støv og fukt, har barneknapp og hjelper deg med en kompresjonstakt på 110 under HLR. Hjertestarteren følger Norsk Gjenoplivingsråd (NRR) sine anbefalinger og har sikkerhetsbryter (sjokk knapp) for å inngå utilsiktet strømstøt til bruker og pasient. Maskinen slår seg på og veileder brukeren videre kun ved å åpne lokket, så den er trygg og intuitiv å bruke selv for de som ikke har fått opplæring.