Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Margrethe Sellæg og Helle Grøttum

Kolsskolen

Digital kolsskole for alle med kols, deres pårørende, fagfolk og alle interesserte.

Den digitale kolsskolen er en god kilde til kunnskap, også om en har fått opplæring i sykehus. Innholdet er en god blanding av fag og erfaringsbasert stoff. Den er gratis og lett tilgjengelig på nett, og passer for alle uansett fysiske forutsetninger og hvor i landet du bor.

I de fire filmene i kolsskolen møter du en brukerrepresentant, som deler sine opplevelser om å få kols. Han forteller om hvordan han lever med kols og takler hverdagen på godt og vondt.

Du møter også lungespesialist, sykepleier, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykolog, ergoterapeut og pasientombud som alle bidrar med sin kompetanse.

Hvordan er det å få, og leve med, kols Kolsskolen

Kolsskolen består av fire filmer (moduler), som alle er basert på samtaler mellom fagfolk og brukere, supplert med illustrasjoner og korte forklaringer.

Kurs

Modul 1: Hva er kols?

Introduksjon til sykdommen kols, hvilke symptomer du skal være obs på og hvordan diagnosen stilles. Vi får også se hvordan en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri) utføres. Og vi har med oss en bruker som forteller sin historie om da han fikk kols.

Gå til modul 1

Kurs

Modul 2: Jeg har fått kols - hva nå?

Hvilken behandling finnes for kols? Holder det kun å bruke medisiner? Her tar vi for oss medisiner, medisinbruk, pusteøvelser og motivasjon til røykeslutt.

Gå til modul 2

Kurs

Modul 3: Helseadferd

Ved kols bør man bruke medisiner. Men for å forebygge infeksjoner og forverringer - og oppleve overskudd i hverdagen, er hvilke levevaner du har minst like viktig.

Vi går gjennom anbefalingene om fysisk aktivitet, trening og kosthold. Og vi møter en bruker som forteller om hvordan han kom i gang med tilpasset trening.

Gå til modul 3

Kurs

Modul 4: Livsmestring

Forebygge infeksjoner og anbefalinger om vaksiner. Har du mentale og psykiske utfordringer som følge av kronisk sykdom? En psykolog kommer med gode råd.

Fysioterapeut gir tips til mestring av tung pust, og pasientombudet forteller om rettigheter.

Vi avslutter med oversikt over LHLs lokale aktiviteter, likepersonstjenester og rådgivning.

Gå til modul 4

 

Støttet av Stiftelsen Dam

Støttet av Stiftelsen DAM

Kols-løft!

Et bedre liv med kols

Når lungene svikter, må ikke helsetjenesten svikte. Tiden er inne for et kols-løft.

Våre mål og krav!