Matallergi
Les mer om de vanligste matallergiene.
Praktisk veileder i håndtering av matallergi
Fagmiljøene ved De regionale kompetansesentrene for astma, allergi og overfølsomhetssykdommer (RAAO) i de fire helseregionene har utarbeidet Praktisk veileder i håndtering av matallergi. Veilederen er ment som et oppslagsverk for alle som møter pasienter med matallergi.
Helsepersonell på alle nivåer i helsevesenet vil komme i kontakt med pasienter med matallergi. Arbeidet med veilederen har sprunget ut fra et ønske om at disse pasientene skal få en ensartet og best mulig utredning, behandling og oppfølging basert på dagens kunnskap.
Veilederen forsøker å gi en relativt kortfattet oversikt, kunnskap og praktiske råd i håndtering av pasienter med matallergi. Den er basert på nyere dokumentert kunnskap og internasjonale anbefalinger, og er vinklet ut i fra den kliniske erfaring og kompetanse arbeidsgruppen samlet har ervervet fra sine mange ståsteder i den norske helsehverdag.
Praktisk veileder i håndtering av matallergi er utarbeidet gjennom et tverrfaglig samarbeid mellom de Regionale sentrene for astma, allergi og overfølsomhet og deres tilknyttede/utnevnte ressurser og Barneavdeling for allergi og lungesykdommer ved Oslo universitetssykehus. Brukermedvirkning er ivaretatt gjennom aktiv deltakelse i utarbeidelse av veilederen fra bl.a. LHL Astma og allergi.
Matallergier
Sitrusallergi
Allergier for sitrusfrukter er sjeldne, men de forekommer. Siden sitrusfrukt ikke utgjør en veldig stor del av det norske kostholdet er det ikke vanskelig å ha et godt kosthold uten disse fruktene.
Allergi mot fisk og skalldyr
Allergi mot fisk eller skalldyr skyldes en reaksjon på et protein som finnes i forskjellige utgaver i de aller fleste skalldyr og fiskeslag.
Nøtteallergi
Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene vi har. Allergien kan føre til svært alvorlige reaksjoner selv ved små mengder.
Melkeallergi
Melkeallergi er en av de vanligste matallergiene blant barn. Selv små mengder kan føre til svært alvorlig allergisk reaksjon.
Eggallergi
Egg er en av de vanligste årsakene til matallergi hos barn. Allergien kan oppstå allerede fra spedbarnsalderen og symptomene kan variere både i intensitet og form.
Eikenøtter og kastanjer
Eikenøtter og kastanjer brukes gjerne til lek og pynt om høsten. Hva hvis et barn smaker på eller putter disse i munnen?
Allergi mot peanøtter og andre belgfrukter
Allergi mot peanøtter er en av de mest vanlige matallergiene og kan gi svært alvorlig reaksjon selv ved inntak av små mengder.
Unormale reaksjoner på hvete
Allergiske reaksjoner på hvete kommer vanligvis som følge av at kroppen reagerer på glutenproteiner.
Allergivennlige oppskrifter
Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.