Langtidshevet brød med honning
Gir ett stort eller to middels store brød.
-
Porsjoner: 1
-
Tidsbruk: Over 60 min
-
Vanskelighetsgrad: Medium
Brødet er grovt (inneholder 60 % fullkorn) og oppfyller kriteriene for Nøkkelhullsmerket.
Ingredienser
- 10 gram gjær
- 3 ½ dl lunkent vann
- 1 ½ dl yoghurt naturell eller annet syrnet melkeprodukt (f.eks. kulturmelk)
- 1–2 ss honning
- 450 gram sammalt hvetemel
- 1 ½ ts salt
- 300 gram hvetemel
Slik gjør du
- Rør ut gjæren i det lunkne vannet, og rør i yoghurt, honning og sammalt mel. La fordeigen stå tildekket i en halv time.
- Tilsett salt og hvetemel. Elt hele deigen sammen til den er smidig, gjerne i kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i ca. tre timer i romtemperatur.
- Form deigen til et stort, ovalt brød (som et landbrød) på en stekeplate med bakepapir, eller fyll to brødformer. La brødet etterheve ca. 20 minutter med et håndkle over.
- Forvarm stekeovnen til 200°C. Pensle brødene med vann og snitt overflaten med en skarp kniv. Dryss litt hvetemel eller havregryn over.
- Stek brødet ved 200°C i ca. 40–45 minutter på nederste rille.
Næringsinnhold per porsjon
- Energi: 232 kcal
- Fett: 1,8 g (hvorav mettet fett: 0,4 g)
- Karbohydrater: 41,3 g (Hvorav sukkerarter: 3,6 g)
- Protein: 9 g
- Fiber: 5,8 g
- Salt: 0,7 g
Basert på en oppskrift fra Hjerteforeningen i Danmark.