Mange kjenner kanskje til middelhavsdietten, og at den er forebyggende mot hjerte- og karsykdom. Forskning viser at det å følge et sunt nordisk kosthold er også forebyggende mot en rekke sykdommer.
Tekst:
Erik Arnesen
Publisert
Oppdatert
Bær, fisk, rotgrønnsaker, havre, bygg og rug er gode eksempler på nordiske matvarer som både er næringsrike, smaker godt, er bærekraftige og samsvarer med en nordisk matkultur.
Som et sidestykke til det populære middelhavskostholdet, inneholder den nordiske ”dietten” sunne matvarer som reflekterer hva vårt klima, jordsmonn og vann naturlig kan produsere. I løpet av dette tiåret har forskning også vist at et sunt, nordisk kosthold er godt for helsa.
Personer som følger et sunt, nordisk kosthold har lavere risiko for å få hjerneslag, viser en undersøkelse fra Danmark 1. Det nordiske kostholdet var betegnet som sunt ved at det inneholdt rikelig med fisk, epler og pærer, kålgrønnsaker, rotgrønnsaker, grovt brød og havregryn. Folk som spiste mindre av disse matvarene, hadde en høyere risiko for hjerneslag enn de som spiste mye av det.
Det er også sett at et sunt, nordisk kosthold kan være med på å senke blodtrykk og kolesterol, noe som begge er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.
Epler og pærer er rike på blant annet kalium, som motvirker høyt blodtrykk. Rugbrød og havregryn er rikt på fullkorn og kostfiber, som bidrar til gunstige kolesterolverdier. Vi vet ikke om de positive effektene skyldes de spesifikke matvarene, eller om det er hele ”pakken” som teller.
Tidligere har det vært vist at et slikt nordisk kosthold er knyttet til lavere risiko for tidlig død og for å få diabetes type 2 2, 3, 4.
Mindre rødt og bearbeidet kjøtt
Et sunt, nordisk kosthold inneholder mindre rødt kjøtt enn det folk flest spiser. Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (fra storfe, svin, sau og geit) til høyst 500 gram tilberedt kjøtt i uken, inkludert kjøttpålegg. Begrunnelsen er særlig at rødt og bearbeidet kjøtt er knyttet til risiko for tarmkreft. Et høyt inntak av rødt kjøtt og bearbeidete kjøttprodukter har også en sammenheng med risiko for hjertesykdom og diabetes type 2, mens det å bytte ut kjøtt med fisk eller proteinkilder fra planteriket – for eksempel nøtter – trolig reduserer risikoen.
Slik kan du spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt:
Velg kalkun, kylling eller fiskepålegg i stedet for annet kjøttpålegg og spekemat.
Erstatt kjøttdeigen med kyllingkjøttdeig eller vegetarkjøttdeig.
Velg heller helstekt kyllingfilet eller fisk til fordel for biff.
Bytt ut pølsene med kylling- eller kalkunpølser.
Bytt halvparten av kjøttdeigen med linser, stekt sopp, løk eller andre grønnsaker.