Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Jul

I jula bugner det gjerne av småkaker, festmiddager og desserter. Her finner du inspirasjon til nye retter og julegodt.

Havregrøt

Grovere risgrøt

Ingen jul uten grøt! Grøten kan med ett enkelt grep gjøres litt grovere og mer mettende.

Rosenkål i sil

Rosenkålgrateng

Rosenkål er kjent og kjært tilbehør til julematen. Her er en deilig vri som kan brukes som et alternativ til for eksempel fløtegratinerte poteter. Rosenkål inneholder blant annet vitamin A, C og kalium.

Tips til jul

Det er viktigere å tenke på hva du spiser gjennom hele året generelt enn hva du spiser i jula. Jul er for mange en matfest - og med noen enkle grep bevarer du balansen.

Hjemmelagde kanelkuler

Kanelkuler

Lag gjerne dobbel porsjon, så kan du fryse ned halvparten. Kulene er raske å tine opp dersom du får uventet besøk.

Lyse julehjerter - hjertekjeks

Lyse julehjerter

Disse kan minne litt om hvite kakemenn, men vi lager dem som små søte hjerter i stedet. Sukkeret kan helt eller delvis erstattes med sukrin, som er et søtningsstoff uten kalorier og sukker.

Om julekaker

De tradisjonelle julekakene er ikke så store kaloribomber sammenliknet med mange andre kaker. Men man spiser gjerne mer enn én kake, og dessuten så mye annet i julen. Hvilke julekaker har flest kalorier, og hvilke har færrest? Kanskje julebaksten ikke er så ille som du fryktet?

Hva inneholder julekakene?

Hjertevennlige julenøtter!

“Kolakaker”

Kola betyr karamell på svensk. Disse kakene smaker altså litt karamell, ikke cola! De kalles også brune pinner.

Rosmarin

Julekjeks med rosmarin og olivenolje

Disse gode julekakene er kanskje mest for de voksne, ettersom de inneholder litt rødvin. Du kan godt bruke alkoholfri rødvin, eller druejuice med en skvett rødvinseddik.

Vegetar

Vegetarisk medisterkaker

Vegetariske "medisterkaker"

Det ville vært løgn å si at disse smaker akkurat som ekte medisterkaker. De er likevel et strålende alternativ for den som ønsker noe lettere, eller bare ønsker å prøve noe nytt. De er også rike på protein og fiber, og derfor mettende.

Nøttestek

Nøttestek

Julemiddagene inneholder ofte svært mye kjøtt, men det finnes mange alternativer. Her er en oppskrift på en helt vegetarisk "stek".

Til advent og jul

Lussekatter

Lussekatter uten gluten og egg

Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til Lucia-feiringen. Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset, og spiralformene som er et gjennomgående tema i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv.

Desserter

sjokolademousse

Sjokado-mousse

Denne sunnere sjokolademoussen inneholder både litt enumettet fett, vitamin B6, folat, vitamin C og kalium.

Bærkake

Bærkake med nøttebunn

Kaker med nøttebunn har mer av det sunne, umettede fettet. Sammen med vaniljekesam og friske bær, blir det en nydelig dessertkake som er rask å lage.

Fruktsalat

Fruktsalat

Fruktsalat er en sunn dessert som er lett å lage for hele familien.