Nøttestek
Julemiddagene inneholder ofte svært mye kjøtt, men det finnes mange alternativer. Her er en oppskrift på en helt vegetarisk "stek".
-
Porsjoner: 8
-
Tidsbruk: Over 60 min
-
Vanskelighetsgrad: Avansert
Steken er krydret med karri, som er en blanding av blant annet gurkemeie, spisskummen og kardemomme, som er typiske julesmaker.
Hovedingrediensen i nøttesteken er hasselnøtter, som inneholder svært mye sunt, enumettet fett, og er en god kilde til blant annet magnesium og kalium. Nøttestek serveres med for eksempel mandelpoteter, rødkål, soppsaus og rørte tyttebær.
Ingredienser
- 6 store poteter
- 500 g hasselnøttkjerner
- 200 g sjampinjong i skiver
- 3 store tomater i skiver
- Ca. 1 dl melk
- 2 ss margarin/olje
- 2 terninger grønnsaksbuljong
- 2 ts karri
- Salt og pepper
Slik gjør du
- Potetene skrelles og kokes møre. Potetene stappes med melk og 1 ss margarin eller olje. 250 gram hasselnøtter finmales og 250 gram grovmales. Alt helles i potetstappen.
- Løs opp to buljongterninger i litt vann. Bland to ts karri i litt av oljen. Hell alt i deigen. Tilsett litt salt og pepper.
- Stek sjampinjongen i en panne pepre godt. Legg tre fjerdedeler av deigen i en avlang brødform (eventuelt to former avhengig av størrelse). Legg et lag sjampinjong og tomater oppå. Legg resten av deigen oppå.
- Stekes i ovn på 250°C til den er brun på toppen, ca. 30 minutter.
- La steken stå litt i formen før du skjærer den opp i skiver. Serveres med mandelpoteter, rødkål, soppsaus og rørte tyttebær, eventuelt med brokkoli og salat.
Næringsinnhold per porsjon
- Energi: 400 kcal
- Fett: 32 g
- Hvorav mettet fett: 2,4 g
- Karbohydrater: 15 g
- Hvorav sukkerarter: 5 g
- Protein: 14 g
- Kostfiber: 7 g
- Salt: 0,9 g