Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
tomatsalat
Foto: Adam Bartoszewicz, unsplash.com

Vegetar

Ønsker du å spise mindre kjøtt, og trenger noen gode middagstips? Prøv disse smakfulle og sunne rettene.

Spis mindre kjøtt

For din egen helse og for klimaet anbefales det å kutte ned på kjøttforbruket, både rødt og bearbeidet kjøtt

Rødt kjøtt er kjøtt fra storfe, sau, geit og svin.

Bearbeidet kjøtt og kjøttprodukter er saltet, røkt eller tilsatt stoffer for å forlenge holdbarheten. (f.eks. spekemat, bacon, salami eller pølser.)

Slik kan du spise mindre kjøtt

Vegetar«stir-fry» / Grønn symfoni

Grønn symfoni

En varmende, smakfull og ikke minst veldig sunn «stir-fry». Veldig enkelt og godt! Perfekt som middag, lunsj eller tilbehør.

Quinoasalat med koriander, mango og chili

Quinoasalat med koriander, mango og chili

Quinoa er et nytt innslag i nordmenns kosthold. Disse næringsrike frøene har en delikat smak og kan brukes som et alternativ til for eksempel ris, couscous eller andre gryn. Det kan kokes på samme måte som ris, men koketiden er mye kortere.

Salat med grillede grønnsaker og hvite bønner

Salat med grillede grønnsaker og hvite bønner

En salat føles mer mettende hvis den får noen lune elementer og belgfrukter som bønner eller kikerter. Topp det hele med et dryss parmesan og ristede pinjekjerner som setter prikken over i´en.

Les mer om

Tine Sundfør

Slår et slag for frukt og grønt

Norges kanskje mest profilerte klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, mener at vi må ha mer oppmerksomhet på at et sunt kosthold - gjennom blant annet frukt og grønnsaker - gir stor helsegevinst.

Falafel i pitabrød

Falafel i pitabrød

Falafel er populær hurtigmat i Midtøsten. De små "kjøttbollene" inneholder ikke kjøtt – men er laget av kikerter. Kjempegodt sammen med agurksalat!

Vegetar

Meksikansk maissuppe

Meksikansk maissuppe

Denne smakfulle suppa er næringsrik, eksotisk og rimelig. Men best av alt: den er rask å lage i en travel hverdag!

Meksikansk vegetarform med søtpotetlokk

Meksikansk vegetarform med søtpotetlokk

En deilig ovnsrett med smak av fredagstaco! Det hjemmelagede tacokrydderet uten salt gir dyp og god smak til bønnestuingen. Retten toppes med søtpotetmos og et dryss ost før den stekes ferdig i ovnen.

Aubergine- og linsegryte med grønnsakscouscous

Aubergine- og linsegryte med grønnsakscouscous

En smaksrik og krydret gryterett med inspirasjon fra fjerne himmelstrøk som India og Nord-Afrika. Her tilsettes couscous til kokevannet av gulrot og kålrot helt til slutt og damper ferdig der, så ingen smaker eller næring går tapt.

Rød linsesuppe

Krydret linsegryte

Er du usikker på om du liker linser? Denne gode og fyldige linsegryta kommer til å overbevise deg. Smaken kan minne om lapskaus og den er veldig enkel å lage.

Chili sin Carne

Chili sin carne

Denne chiligryten kan gjerne dobles. Restene setter du i kjøleskapet og spiser noen dager senere, eller fryser ned til en annen gang.

Nøttestek

Nøttestek

Julemiddagene inneholder ofte svært mye kjøtt, men det finnes mange alternativer. Her er en oppskrift på en helt vegetarisk "stek".

Rosa burger med rotfrukter

"Rosa" burger med rotfrukter

Dette er en enkel og mettende burger som passer både i matpakken og til middag. Om du har rester av rotgrønnsaker, særlig rødbeter, er det ingen tvil om at du må lage denne burgeren!

Vegetarisk medisterkaker

Vegetariske "medisterkaker"

Det ville vært løgn å si at disse smaker akkurat som ekte medisterkaker. De er likevel et strålende alternativ for den som ønsker noe lettere, eller bare ønsker å prøve noe nytt. De er også rike på protein og fiber, og derfor mettende.