Aubergine- og linsegryte med grønnsakscouscous
En smaksrik og krydret gryterett med inspirasjon fra fjerne himmelstrøk som India og Nord-Afrika. Her tilsettes couscous til kokevannet av gulrot og kålrot helt til slutt og damper ferdig der, så ingen smaker eller næring går tapt.
-
Porsjoner: 4
-
Tidsbruk: Over 60 min
-
Vanskelighetsgrad: Medium
Ingredienser
- 1 stor aubergine i grove terninger
- 1 løk, hakket
- 1 ½ ts spisskummen
- ½ ts gurkemeie
- ½ ts kanel
- 1 ts koriander
- 1 boks ferdigkokte linser, avrent
- 1 boks hakkede tomater (400 g)
- 1 ½ dl grønnsakskraft eller buljong (bruk ½ terning grønnsaksbuljong)
- 6–8 skiver tørket aprikos
- 2 dl ukokt couscous
- 2 kokte gulrøtter i terninger
- ½ kålrot i terninger
- 5 dl vann
- ½ ts seltin
- bladpersille eller koriander
Slik gjør du
- Stek aubergineterningene med litt olivenolje i en gryte til de er ganske møre og har fått farge på alle sider. Det tar ca. 5 minutter.
- Tilsett løk og hvitløk og la det surre med et par minutter til.
- Ha alle krydderne i gryta og bland dem godt inn.
- Hell på avrente ferdigkokte linser, hakket tomat, grønnsakskraft og skivet aprikos. Rør rundt og smak sausen til med salt og pepper.
- La gryteretten surre på svak varme under lokk i 15 minutter.
- Ha gulrot- og kålrotbiter i en gryte og hell på 5 dl vann. La grønnsakene koke i fem minutter under lokk, til de er møre, men fremdeles har bit i seg
- Trekk gryta av plata og tilsett couscousen til grønnsaker og kokevann. Rør lett rundt med en gaffel og sett på et lokk. La det stå og svelle i 5 minutter
- Løft av lokket og rør forsiktig den ferdige couscousen med en gaffel. Hvis du bruker skje kan det lett klebe seg sammen og bli klumpete!
- Bland inn litt finhakket bredbladet persille og frisk koriander før servering.
- Server aubergine- og linsegryten med couscous ved siden av, og topp det hele med hakkede mandelflak, tyrkisk yoghurt og bredbladet persille og frisk koriander.
Næringsinnhold per porsjon
- Energi 355 kcal
- Fett 1,5 g
- Mettet fett 0,2 g
- Karbohydrater 63 g
- Protein 15 g
- Salt 1,25 g
(Energiprosenten, E%, viser fordelingen av energi fra fett, karbohydrater, fiber og protein i måltidet)