Christin klar med Runenes hemmelighet
Man skal leve ut sine drømmer her og nå, mener Sandnes-kvinnen. Den bevisstheten har bare blitt sterkere etter at hun som 35-åring fikk hjerneinfarkt (blodpropp) i lillehjernen og ble hundre prosent ufør.
Christin Unwod Dorga (57) har gått fra statistroller til hovedrolle. Den har hun i sin egen film, Runenes hemmelighet.
På et tidspunkt begynte hun å ta statistroller. I NRKs andre sesong av komiserien Vikingane er hun med i alle episoder. Der stiller hun i egensydde vikingklær. I dramaserien Lykkeland på samme kanal deltar hun i sesong én og tre. Videre kan vi ta med statistroller i den første sesongen av fantasy-dramaserien Ragnarok på Netflix og sesong ni av den norske situasjonskomedien Helt perfekt med Thomas Giertsen på TVNorge.
Etter disse statistrollene begynte hun å få tilbud om større roller. Blant annet har hun deltatt i en reklamefilm for Gjensidige og i studentproduksjoner ved Danvik Folkehøgskole.
Kan vi le av livet som slagrammet?
Spilt mot Joner
En rolle hun ser tilbake på med stolthet er fra den virkelighetsinspirerte filmen E’ Det Muligt. Der er vi tilbake i 1968. En vennegjeng på fire gutter graver ned noen gamle kinesiske mynter i Stavanger sentrum og kastes ut i et arkeologisk sirkus som endrer verdenshistorien. Her spiller hun mot selveste Kristoffer Joner.
– Så jeg har kysset Kristoffer Joner, ler Christin.
Manusforfatter og regissør
Men fra kinesiske mynter til norske runer.
Min mor sa at jeg skulle vært skuespiller. Nå er jeg det, ler Christin.
Hun har ikke bare hovedrollen i Runenes hemmelighet. Det er også hun som har skrevet manuset og har hatt regien. Og har hatt ansvaret for rekvisitter og kostymer.
Runenes hemmelighet
En kortfilm laget av Unwodfilm. Christin Unwod Dorga i samarbeid med Espen Hatleskog.
Det siste sammen med sin mannlige motspiller, Espen Hatleskog. Og utover støtte fra Quality Group og enkeltpersoner gjennom Spleis, har Christin finansiert mye av produksjonen fra egen lomme. Budsjettet for tre minutter og 48 sekunder var på om lag 50 000 kroner. Derfor har det blitt en Unwodfilm.
Vikinger
I starten av filmen møter vi vikingkvinnen Sol, som sitter og leser runer når vikingen Eigil kommer forbi. Sol og Eigil starter en samtale som utvikler seg. Resten av historien må du selv se. For øvrig har filmen viktige og spennende effekter. Og vi kan røpe at det på slutten av filmen er animert inn et vikingskip.
Vikingtid og runer er altså tema for filmen. Runer er fellesgermanske skrifttegn og den eldste kjente skriften i Norge.
– Du kan ikke lese framtida når du leser runene. Men du kan lese nåtida. Og ut ifra nåtida kan man se både bakover og framover i tid.
Møte med Hatleskog
Christin er med i snappegruppa Livet som usynlig syk. Og det var der Unwodfilm-produksjonen startet da hun skulle intervjue Espen Hatleskog. Han har levd med hjertefeil siden han ble født, og er influenser på Instagram. Etter møtet skrev hun manuset til det som har blitt filmen Runenes hemmelighet.
Nå vil gjerne Christin vise filmen sin for andre. Ikke minst for lag og foreninger, blant annet i LHL. Ikke bare får man se filmen, men i forkant forteller hun om sin reise etter hjerneslaget og om sin slaghverdag.
Budskap
Hun har et budskap som angår mange flere enn slagrammede.
Det gjelder å ikke gi opp, sier Christin.
Det rådet relateres ikke bare til hjerneslag. Før slaget fikk hun diagnosen fibromyalgi og rett før beslutningen om filmen ble tatt, fikk hun påvist en kreftsvulst i høyre nyre.
– Selv om beskjeden kom i april i fjor og jeg var kreftfri i august, satte det ting i perspektiv. Da bestemte jeg meg for å lage filmen selv. Det er fordi livet er viktig å leve i dag. Man kan ikke vente til man for eksempel er 67 år og skal bli pensjonist. Det mange som ikke blir 67 en gang. Jeg måtte gjøre dette for min egen del, sier Christin.
Optimist
Når Christin i dag ser tilbake, erkjenner hun at hun møtte en del problemer. Men utfordringer er til for å løses, som hun også påpeker. Og gjennom en bratt læringskurve har hun fått et resultat hun er fornøyd med.
Kommer det mer fra henne framover?
Jeg har i alle fall en ny idé, avslører Christin.
Lag og foreninger som ønsker filmvisning og foredrag av Dorga kan ta kontakt på e-post
Trailer: E' det muligt
En vennegjeng graver ned noen kinesiske mynter i Stavanger på 60-tallet, og kastes med det ut i et arkeologisk sirkus som får hele verdens oppmerksomhet. Filmen er utrolig nok inspirert av faktiske hendelser.