Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Lucy lever med kronisk lungesykdom: - Det finnes andre grunner til hoste enn korona!

Hun har hostet i nesten tyve år på grunn av kronisk sykdom, men har aldri følt seg ekskludert fra samfunnet på grunn av sykdommen. Ikke før koronaen kom.

Lucy Hermoza Rigal har sykdommen bronkiektasi, en lungesykdom som blant annet fører til økt slimproduksjon, som igjen fører til at man hoster mye for å få ut slimet. Sykdommen fikk hun som følge av stråleterapi mot brystkreft i 2002.

Lucy er forfatter og tidligere lærer i fremmedspråk, hovedsakelig spansk og fransk, og betrakter seg som en frisk person. Men når pandemien brøt ut, opplevde hun plutselig at folk reagerte på hostingen hennes. Hun opplevde å bli kastet ut av yogatimen hun gikk i, til tross for at yogalæreren hadde hørt henne hoste før. Hun ble skreket til på bussen av en bussjåfør og en venninne hun gikk tur med spurte sjokkert: Hoster du? Lucy svarte: Ja, det har jeg gjort siden vi ble kjent. Det er hverken farlig eller smittsomt!

Viktig med riktig informasjon

– Det er det som skjer når folk ikke vet. Jeg forstår at mange har vært og kanskje fortsatt er redd for koronaviruset, sier hun, og legger til at media har mye av skylden for en unyansert dekning av koronanyheter.

Lucy skulle ønske at folk ble informert om at kronisk syke kan få lignende symptomer som korona.

– Det burde vært informert om at det finnes andre grunner til at folk hoster og at det ikke nødvendigvis er smittsomt.

Det er ikke morsomt å ha en kronisk sykdom, og da skal vi ikke i tillegg bli kjeftet på, mistenkeliggjort eller ekskludert.

Vi må kanskje først og fremst høre, og ikke gå direkte til angrep på folk fordi man tror de har symptomer på korona.

Hun savnet mer informasjon fra det offentlige.

De kunne forklart at symptomene kan være tegn på korona, men at man også må huske på at det finnes andre grunner til hoste.

Overdreven reaksjon

Ifølge Helle Grøttum, generalsekretær LHL Astma og Allergi, har LHL fått tilbakemeldinger fra flere som opplever det samme.

– De som har vært mest stigmatisert i det siste er de som hoster og nyser. De som har lungesykdom og hoster vil bli mistenkt for å være smittet av coronaviruset. Det er den gruppa vi har fått mest tilbakemeldinger fra det siste halvannet året. De som hoster på grunn av astma, kols eller andre lungesykdommer.

Helle Grøttum

Helle Grøttum

Spesialrådgiver astma og allergi
99 62 41 39

Lucy mener at man har hatt en overdreven reaksjon når folk har hostet.

– Man må huske at det finnes folk som har kroniske lungesykdommer. De hoster og det er ikke smittsomt. De må få leve et godt liv uten å bli pekt på og skjelt ut fordi de hoster.

Lucy mener det under koronaen var lite fokus på andre sykdommer.

Jeg har hostet i mange år og det er ikke farlig for omgivelsene mine.

Mens mange ble isolerte og mistet mye av sin sosiale kontakt, visste Lucy råd.

– Jeg ønsker ikke å bli innestengt, og har under pandemien syklet overalt med min elektriske sykkel. Jeg begynte å bade, uansett årstid. Mens andre mistet sin sosiale kontakt, traff jeg mange som badet. Jeg tenkte: Hva skal jeg fokusere på? Hvordan skal jeg utnytte denne tiden som plutselig har frigjort seg? Skal jeg bare sitte å se på nyheter og bli redd? Eller skal jeg gjøre noe annet som gir meg glede? Lucy valgte det siste. For meg har dette vært et år med personlig vekst. Jeg fikk mye mer tid. I tillegg til å trene og fokusere mer på mine kunstneriske aktiviteter, tok jeg coachingutdanning! Kanskje blir jeg snart helsecoach! sier hun.

Fokuser på det positive

– Mitt budskap er at selv om du har hatt en alvorlig sykdom så kan du har et normalt liv. Vi trenger ikke å være så redde for sykdom eller å bli syke. Fokuser på andre mer positive ting. Tenk på de som har lungesykdommer og som ikke tør å dra på kino eller konsert fordi de hoster. Hvordan har de det nå? Kanskje de har vært hjemme hele tiden for å unngå reaksjoner fra andre? 

Det er ikke så lett å leve med kronisk sykdom, og det er viktig å ikke la det overstyre livet ditt.

Ikke la andre kjøre over deg, men si ifra at det er normalt, og det er ikke smittsomt. Fokuser på det positive. I stedet for å tenke på sykdommen, ha gjerne fokus på det som gir deg glede og energi!

Ifølge Helle Grøttum har mange lungepasienter ekstra mye slimproduksjon, og derfor hoster de.

– Lungepasienter skal hoste opp slimet sitt, ellers så blir det lettere for dem å få lungebetennelse. Det er derfor vi hoster. Lufta vi puster inn inneholder partikler som for eksempel støv, og derfor har vi mekanismer som gjør at vi hoster og kremter, og de som har lungesykdom gjør det mer enn andre. Det er for å få opp rusk og slim. Hvis man har økt slimproduksjon så må det slimet ut.

Teknikker for slimmobilisering
Les beskrivelser av teknikkene, og se video med instruksjon i ulike teknikker for å få løsnet, flyttet og fjernet slim fra lungene.

– Jeg tenker ikke bare på meg når det kommer til disse ubehagelige opplevelsene, men jeg tenker på mange andre som sikkert opplever det samme. Dette er ikke bra for samfunnet. Man må huske at det finnes andre situasjoner og andre sykdommer. Det er ikke slik at det plutselig kun er korona som gjelder i denne verden. Det er fortsatt mange andre sykdommer som man lider av eller dør av, avslutter Lucy.

App

Pust deg bedre: app for lungesyke

Appen hjelper lungesyke å utføre øvelser som løsner, flytter og fjerner slim. Målet er at du skal bli mer selvstendig og få bedre livskvalitet.