Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Anine Johansen på Brain camp yng
Foto: Sunnaasstiftelsen

LHL: - De som vil jobbe, må få jobb

I dag la arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna frem stortingsmeldingen om hvordan regjeringen vil få flere i jobb og færre på trygd. – Det viktigste og enkleste svaret på dette er å slippe til de som ønsker å jobbe, men som ikke får det, sier generalsekretær Mari Larsen i LHL, og foreslår en inkluderingsdugnad.

– Nå må debatten gå fra et rop om at noe må gjøres til konkrete forslag på hva som skal gjøres for å inkludere flere i arbeidslivet. Regjeringen lanserer flere grep som vi støtter. Blant annet bruk av mer varig lønnstilskudd som alternativ til uføretrygd, økt bruk av arbeidsmarkedstiltak og forsøk i utvalgte kommuner for å prøve ut hvordan kommunene kan bruke lønnstilskudd, både midlertidig og varig, i større grad, sier Larsen.

En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd (Meld. St. 33)

Hun mener det er bra at regjeringen har innsett at også offentlig sektor må bli bedre til å inkludere og bedre på å bruke arbeidsmarkedstiltak.

Utfordring til staten

LHL gir statsråden og regjeringen en konkret utfordring:

Regjeringen må nå få fortgang i å inkludere flere mennesker med funksjonshindre og flere mennesker med hull i CV-en i arbeidslivet i staten, krever Larsen.

Viktig bidrag for å nå mål

Larsen tar utgangspunkt i regjeringens egen perspektivmelding som fastslår at arbeidskraften utgjør den største delen av nasjonalformuen vår.

I arbeidskraftundersøkelsen for 2020 oppga i overkant av 100 000 med nedsatt funksjonsevne at de ønsker seg arbeid.

Når regjeringen og statsråden har som mål at 150 000 flere skal være i jobb innen 2030, så er inkludering av disse 100 000 et viktig bidrag for å nå målet!

Mari Larsen, generalsekretær i LHL
Mari Larsen, generalsekretær i LHL

En rapport fra OsloMet fra 2023 viser at samfunnet kan spare 85 milliarder kroner over ti år, dersom sysselsettingsandelen for de med funksjonsnedsettelser i aldersgruppen 15–54, øker med 50 prosent.  

For å hente ut denne gevinsten, må vi forene alle gode krefter i en bred inkluderingsdugnad, som munner ut i en varig inkluderingsstrategi, mener Larsen og LHL. 

Inkluderingsdugnad

LHL utfordrer nå med bakgrunn i regjeringens siste stortingsmeldinger – perspektivmeldingen og arbeidsmarkedsmeldingen - sentrale og lokale myndigheter, inkludert Nav, arbeidsgivere og andre aktører om å gå sammen om en inkluderingsdugnad.

Under Arendalsuka presenterte LHL sammen med Sunnaasstiftelsen en inkluderingsplakat med råd for hvordan man skal få flere med funksjonsnedsettelse i arbeid.

LHL: Ti råd for et mer inkluderende arbeidsliv

For å få til det må man først og fremst snakke med og ikke bare om de som skal inkluderes. Samtidig må vi ha flere tilgjengelige arbeidsplasser. Vi må ha mer fleksible arbeidstider og arbeidslivstilknytninger for de som trenger det. Det må bli bedre tilrettelegging av arbeidsoppgaver, -prosesser og -miljø. Opplæringen og bevisstgjøringen må styrkes. Vi må få en inkluderende rekrutteringspraksis. Og vi må ha lønnstilskudd, tiltaksplasser og støtteordninger, som gjør dette mulig, oppsummerer Larsen.