Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nye nasjonale kostråd: Hva synes LHL?

De nye kostrådene er her med færre og klarere anbefalinger, som fremmer mat fra planteriket i større grad enn tidligere. LHL ser positivt på dette, men savner fortsatt et eget råd om alkohol og et helhetlig syn på kosthold og forebygging.

Nasjonale kostråd er helsemyndighetenes råd om mat og kosthold, som skal fremme gode spisevaner og god ernæring i befolkningen. De er basert på anbefalingene i det oppdaterte nordiske kunnskapsgrunnlaget (Nordic Nutrition Recommendations 2023 (NNR 2023), lansert juni 2023), som utarbeides gjennom en årelang vitenskapelig prosess. Dette er første gang på over et tiår at de norske kostrådene oppdateres av helsemyndighetene.

Bevarer det viktigste, men tydelig forbedret

Den største forskjellen er at de nye kostrådene har redusert antall råd fra tolv til sju, og at de har et mer folkelig språk enn de gamle rådene. Et oppdatert språk sammen med tydelige mengdeanbefalinger vil gjøre rådene lettere å kommunisere utad og enklere for folk å ta i bruk i hverdagen.

Det er bra at de nye rådene understreker variasjon i kostholdet, og at de anbefaler mer mat fra planteriket, som frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn.

Mari Larsen, generalsekretær i LHL
Mari Larsen, generalsekretær i LHL

Oppdateringen bevarer det viktigste fra de gamle rådene, men har også noen tydelige forbedringer. For eksempel er det i de nye rådene et eget råd om å begrense mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett, som er en av de største utfordringene for folkehelsen på kostholdsområdet.

Noen grunnleggende svakheter

De nye kostrådene har også svakheter, som LHL poengterte allerede i vår da utkastet gikk til offentlig høring. Forskningen viser tydelig at alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer og at det ikke finnes en trygg nedre grense. Derfor burde dette ha stått som et eget råd om alkohol også i de norske kostrådene, i tråd med det nordiske kunnskapsgrunnlaget.

En tydelig svakhet i de nye kostrådene er at noen deler av kunnskapsgrunnlaget rett og slett ikke er blitt med inn i de norske rådene, deriblant rådet om alkohol. Vi er likevel glade for de nå omtaler at man skal drikke minst mulig alkohol, for helsa sin skyld, sier Mari Larsen, generalsekretær i LHL

En annen dimensjon som ikke ble med, er klima og miljø. For første gang har det nordiske samarbeidet på kostholdsområdet utarbeidet faglige råd som setter klima på agendaen sammen med helse. Dette viser tydelig at det som er bra for helsen og det som er bra for miljøet gagner hverandre. I de nye norske rådene har derimot myndighetene valgt å se bort ifra klima.

Vi ble skuffet da det ble klart i fjor at myndighetene ville gå bort ifra en tverrfaglig, helhetlig tilnærming til folkehelsearbeidet på kostholdsområdet. Vi hadde håpet man skulle følge opp de nordiske anbefalingene, sier Larsen.

Den siste tiden har andre europeiske land som Danmark, Tyskland og Østerrike lansert nye nasjonale kostråd. Disse landene viser tydelig vei for kostholdsarbeidet ved å innlemme klimahensyn i deres anbefalinger.

Kostråd er gode samfunnsråd

De nye kostrådene er gode anbefalinger basert på den nyeste forskningen. Følger man kostrådene, vil det bidra til et sunt og variert kosthold som forebygger sykdom og fremmer helse.

Kvinne bærer to tallerkener med sunn mat Foto: Louis Hansel, Unsplash

Kostråd for alle

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel. LHL anbefaler å følge kostrådene.

Her er kostrådene

Det er viktig å huske at disse likevel er generelle anbefalinger, som gjerne må tilpasses den enkeltes situasjon, behov og preferanser, for eksempel ut ifra egen helsetilstand.

Det finnes mange måter å sette sammen et sunt og balansert kosthold på. Dette bidrar kostrådene til. Vi anbefaler å bli kjent med de store linjene og å finne det som passer for deg, sier Larsen avslutningsvis.

Det er plass til alle typer mat i et sunt kosthold, men i ulike mengder. Noen matvarer bør spises hver dag, mens andre matvarer bør begrenses til noen ganger i uka eller sjeldnere. Mat er mer enn bare mat; det er også identitet, kultur, tradisjon og hygge. Velg mat som gir god næring, energi og glede!

Spis mat. Mest planter. Ikke for mye.
Og: Nyt måltidet, med alle sanser.
Velbekomme!

Kvinne bærer to tallerkener med sunn mat Foto: Louis Hansel, Unsplash

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til nye oppskrifter, noe som kan lages raskt, eller tips til kosthold for bedre helse? Her finner du gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter, og mye mer! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter