Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Erlend Svardal Bøe (Høyre), Tove Elise Madland (Ap) og Odd Einar Dørum (Venstre)
Foto: Anne Daae Nordvang Sæle, Suunaas

- Vi må bli bedre, alle sammen

Slik oppsummerte stortingsrepresentant Tove Elise Madland (Ap) innledningen på torsdagens debatt om rehabilitering. Under ett år før stortingsvalget samlet aktørnettverket for en nasjonal rehabiliteringsreform noen av landets fremste helsepolitikere til rehabiliteringsdebatt.

Som eneste representant fra regjeringspartiene måtte Madland ved flere anledninger svare ut kritikken som kom fra henholdsvis FrP ved stortingsrepresentant Bård Hoksrud, Rødt ved stortingsrepresentant Seher Aydar, Høyre ved stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe og bystyrerepresentant i Oslo Odd Einar Dørum fra Venstre.

– Vi har fremmet et forslag om en rehabiliteringsreform og ønsker også et pakkeforløp for rehabilitering, men ikke nådd frem – enda, åpnet Erlend Svardal Bøe (H).

Aktørnettverket for en nasjonal rehabiliteringsreform ba partiene programfeste konkrete tiltak på rehabiliteringsområdet.

– Det er svært tydelig at rehabilitering i spesialisthelsetjenesten bygges ned, uten at kommunene som skal ta over har kapasiteten til det. Vi er nødt til å ta tak i den utviklingen. Kommunene skal ta sin del, men vi må også tillate at de private og ideelle aktørene bidrar mer, samt beholde de spesialiserte nasjonale rehabiliteringsprogrammene. Vi kan ikke flytte alt over på kommuneleddet, fortsatte Bård Hoksrud (FrP).

Bilde av Seher Aydar (Rødt), Bård Hoksrud (FrP), Tommy Skar (LHL), Erlend Svardal Bøe (Høyre), Tove Elise Madland (Ap) og Odd Einar Dørum (Venstre).Fra venstre: Seher Aydar (Rødt), Bård Hoksrud (FrP), Tommy Skar (LHL), Erlend Svardal Bøe (Høyre), Tove Elise Madland (Ap) og Odd Einar Dørum (Venstre).

Samarbeid er nøkkelen

Madland (Ap) var tydelig på at det ikke skulle bli et dårligere tilbud for de som trenger det.

– Alle med behov for rehabilitering, skal få det. Det må det ikke være noe tvil om. Vi er nødt til å jobbe både mer og bedre på dette feltet og ikke minst tenke nytt når vi ser hvordan fremtidens helsevesen kan se ut med manglende helsepersonell. Interkommunale samarbeid kan være nøkkelen til å styrke rehabiliteringstjeneste.

Dørum (V) var klar på at én løsning kan hende ikke fungerer for alle.

– Vi kan ikke jobbe i siloer og innføre enda flere regler og retningslinjer for kommunene for å løse dette. Oslo er helt annerledes enn dalsføret i innlandet, og Nord-Norge har igjen helt andre utfordringer enn Vestlandet.

Pasientorganisasjonene må lyttes til

I lang tid har LHL, sammen med andre organisasjoner i blant annet aktørnettverket tatt til orde for at rehabiliteringen i Norge må endre kurs. Riksrevisjonen var klinkende klar: Nesten ingenting har skjedd siden 2012, og det er kritikkverdig.

– Nå handler det om politisk vilje og politisk styring, og ikke minst handler det om hvem vi lytter til og det må være pasientene. Men det er ingen tvil om at rehabiliteringen i Norge må bli bedre, avsluttet Aydar (Rødt).

Mari Larsen, generalsekretær i LHL, ser positivt på utviklingen i ordskiftet:

At det nå er konsensus om at vi må bli bedre lover godt for fremtiden. Vi håper selvsagt at vi kan se resultatet av dette i form av konkrete tiltak både i de kommende partiprogrammene, men ikke minst gjennom faktisk handling.