Veileder: Organisering av lokallag og lokallagenes arbeid innen afasi
Landsmøtene i Afasiforbundet i Norge og LHL har begge fattet vedtak om sammenslåing av de to organisasjonene med virkning fra 1. januar 2023. Dette dokumentet er en veileder for lokalforeninger i Afasiforbundet og lokallag i LHL om gjennomføring av vedtaket på lokallagsnivå.
Innhold i veilederen:
- Organisering
- Oppfølging i Brønnøysundregisteret m.m.
- Fremgangsmåte
- LHL Hjerneslag og Afasi
- Vedtekter
- Forståelse av LHLs vedtekter og andre dokumenter
- Profil og logo
- Gjensidig forpliktelse og forståelse
- Tilbud og aktiviteter på afasiområdet
- Støtte fra LHL og LHL Hjerneslag og Afasi
- Økonomi
- Kontingentfordeling
- Samarbeid med andre
Last ned veileder
Organisering av lokallag og lokallagenes arbeid innen afasi
Organisering
For Afasiforbundets eksisterende lokalforeninger er det tre alternativer:
- Alternativ 1: Fortsette som egen forening, som et lokallag i LHL.
- Alternativ 2: Gå inn i et eksisterende lokallag i LHL.
- Alternativ 3: Sammen med slagrammede, personer med annen ervervet hjerneskade og pårørende i LHL, å etablere et nytt lokallag i LHL.
For eventuelt framtidige lokallag i LHL, selv om disse har utgangspunkt i behov på afasiområdet, etableres disse som alternativ 2 eller 3.
Alternativ 1: Fortsette som egen forening, som et lokallag i LHL
Foreningen vedtar å fortsette som egen forening. Foreningens virksomhet reguleres av LHLs vedtekter, § 9 Lokallag. Lokallagets navn er eksisterende navn med LHL foran, eller annet navn i henhold til bestemmelsen i § 9. Foreningens logo er LHLs hovedlogo. Alternativ 1 gjelder for eksisterende foreninger. Det understrekes at alle lokallag i LHL har samme status og vil få samme oppfølging fra LHL sentralt uansett navn. Nye foreninger/lag anbefales etablert i tråd med alternativ 3.
Alternativ 2: Gå inn i et eksisterende lokallag i LHL
Foreningen vedtar å gå inn i et eksisterende lokallag i LHL. Foreningens virksomhet reguleres av LHLs vedtekter, § 9 Lokallag. Lokallagets navn er navnet på eksisterende lokallag i LHL.
Foreningens logo er LHLs hovedlogo.
Lokalforeningens aktiva, samt medlemmer, overføres til det overtagende lokallag. De overførte midlene kan øremerkes til afasiarbeid.
I områder hvor det ikke er samsvar mellom eksisterende afasiforening og LHL-lokallags geografiske dekningsområde, må afasiforeningen vurdere hvilket lokallag i LHL som gir størst dekningsgrad.
Alternativ 3: Sammen med slagrammede, personer med annen ervervet hjerneskade og pårørende i LHL, å etablere et nytt lokallag i LHL
I områder hvor det antas at det er grunnlag for mange medlemmer med hjernesykdomsdiagnoser, og hvor det i dag ikke er et eksisterende lokallag i LHL som utpeker seg for disse gruppene, kan det etableres nye lag med utgangspunkt i eksisterende afasiforening, eksisterende medlemmer i LHL og nye medlemmer. Lokallagets navn blir LHL Hjerneslag og Afasi med en geografisk benevnelse i tillegg.
Eksisterende afasiforenings aktiva, samt medlemmer, skal overføres til det nyopprettede lokallaget. Det opprinnelige lokallagets organisasjonsnummer avvikles. Dersom et nytt lokallag ikke opprettes samtidig, overføres midlertidig lokallagets aktiva til sentralleddet i den sammenslåtte organisasjonen. Dersom det nye lokallaget ikke er opprettet innen seks måneder etter vedtak, overtar sentralleddet i den sammenslåtte organisasjonen eventuelle pengemidler eller andre eiendeler.
Medlemmer i Afasiforbundet hvor det i dag ikke er lokale afasiforeninger, blir medlemmer av nærmeste LHL-lag, om ikke disse selv aktivt velger et annet lag.
Oppfølging, anbefalinger og råd ved implementering av Afasiforbundet i LHL
- Etablere kontakt mellom eksisterende afasiforeninger og LHL-lag for å avklare framtidig lokal organisering i tråd med denne veilederen, fatte nødvendige vedtak og følge opp disse
- LHLs tillitsvalgte må skaffe seg kunnskap om afasi og personer med afasi. Vi anbefaler å ta afasidelen i e-læringskurset her: www.slagkurs.no
- Ved gjennomføring av møter i LHL må man ta hensyn til de utfordringer ulike grupper i LHL har, slik det nevnes eksempler på i kapitlet “Gjensidig forpliktelse og forståelse”
- Informere eksternt om LHL som organisasjon for personer med afasi
- Gjennomføre lokale vervekampanjer for å få medlemmer med afasi
- Søke om ekspressmidler gjennom Stiftelsen Dam til konkrete aktiviteter for personer med afasi
Oppfølging i Brønnøysundregisteret m.m.
Når en afasiforening velger alternativ 2 eller alternativ 3 i «Organisering», må man avvikle eksisterende avtaler og forpliktelser
Husk: Det er viktig å sende slettemelding til Enhetsregisteret og Frivillighetsregisteret (Samordnet registermelding):
https://www.brreg.no/lag-og-foreninger/endre-opplysninger-for-lag-eller-forening/
Fremgangsmåte
Afasiforeningene beslutter hvilket alternativ man ønsker for videre drift.
Ved alternativ 2 tar man kontakt med eksisterende lokallag i LHL for å avklare videre prosess.
Ved alternativ 3 tar man kontakt med Stig Terje Tolo (telefon 95 16 13 96), avdelingsleder organisasjon og helsefag.
Endelig beslutning fattes på ekstraordinære årsmøter i afasiforeningene.
LHL Hjerneslag og Afasi
LHL Hjerneslag er ikke en egen organisasjon, men er det navnet LHL sentralt bruker for å være tydelig i ekstern kommunikasjon på hvem man henvender seg til om hva. Som følge av at Afasiforbundet har blitt en del av LHL (fra 1.1.2023), er navnet for den sentrale delen endret til LHL Hjerneslag og Afasi. LHL Hjerneslag og Afasi lokalt, er alle LHLs lokallag uansett hva de heter.
Vedtekter
LHLs lokallag har ikke egne vedtekter, men er omfattet av LHLs vedtekter, hvor lokallag omtales i § 9 Lokallag.
Vedtekter
Vedtektene inneholder blant annet organisasjonens formålsparagraf, beslutningsregler og bestemmelser om medlemskap og ulike organisasjonsledd.
Forståelse av LHLs vedtekter og andre dokumenter
LHL er en medlemsbasert interesseorganisasjon med flere diagnosegrupper. I LHLs vedtekter og andre dokumenter omtales diagnoser og diagnosegrupper kun unntaksvis, men afasi omtales på linje med øvrige diagnosegrupper. I § 2 Formål heter det: «LHL er en medlemsstyrt interesseorganisasjon for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi og deres pårørende». I den grad afasi ikke nevnes i noen dokumenter grunnet at det tar tid å innarbeide nye begreper, skal afasi forstås å være inkludert i og dekket av hoveddiagnosen hjerneslag.
Profil og logo
Det er utarbeidet egen logo for LHL Hjerneslag og Afasi. Hvilken logo lokalorganisasjonen skal bruke avhenger av hvilken organisering som velges.
Gjensidig forpliktelse og forståelse
Alle lokallag i LHL er lokallag for alle diagnosegrupper. Årsmøtet i lokallaget har ansvaret for å sette sammen et styre som gjenspeiler bredden i medlemsmassen og ha tilbud og aktiviteter for disse. Her påhviler det et ansvar for de som i dag tilhører LHL å legge til rette for tilbud og aktiviteter på afasiområdet, og for de som kommer fra Afasiforbundet til å bidra til at det er mulig, samt bidra i LHLs øvrige virksomhet. Fordi lokallagsarbeid er frivillig arbeid, er summen av et lokallags tilbud og aktiviteter summen av alles innsats.
Fordi LHL er en pasient- og brukerorganisasjon som består av flere diagnoser er det viktig at disse tar hensyn til ulike gruppers særskilte utfordringer. Alle grupper kan ha ulik form for fysiske begrensninger. Hjerte- og lungesyke, og personer med ervervet hjerneskade, inkludert slagrammede, kan oppleve angst knyttet til situasjonen, ha fatigue (utmattelse) m.m. Mange med ervervet hjerneskade sliter i tillegg til fatigue med lammelser, balanseproblemer, afasi, synsforstyrrelser, lydsensivitet, hukommelsesutfordringer m.m.
Som følge av at LHL organiserer mange med KOLS, astma og allergi, er det parfymeforbud på møter i organisasjonen.
Tilbud og aktiviteter på afasiområdet
Mange av LHLs eksisterende tilbud og aktiviteter har samme verdi for personer med afasi, som for slagrammede, og hjerte- og lungesyke. Dette gjelder for eksempel fysisk aktivitet/trimgrupper, temamøter, sosiale aktiviteter, turer osv. Som følge av at afasi handler om kommunikasjonsutfordringer, må alle lokallag ta hensyn til dette ved gjennomføring av aktiviteter. I noen sammenhenger kan det som følge av dette være ønske og behov for egne aktiviteter. Det kan for eksempel være samtalegrupper for personer med afasi. I lokallag hvor det er flere personer med afasi, eller pårørende til disse, kan man danne undergrupper i lokallaget. Disse etableres kun for å drifte tilbud og aktiviteter, slik som «afasimøteplasser», og har ikke egne styrer.
Støtte fra LHL og LHL Hjerneslag og Afasi
Lokallagene er grunnorganisasjonen i LHL. Alle medlemmer i LHL er tilknyttet et lokallag. For LHL er det avgjørende med godt fungerende lokallag, og derfor bruker LHL mye ressurser på å støtte lokallagenes arbeid.
I LHLs administrasjon er det egne ansatte med ansvar for likepersonarbeid, studiearbeid, fysisk aktivitet og Stiftelsen Dam: Kontakt og ansatte
Organisasjonsavdelingen i LHL har en ordning hvor lokallag kan avtale rådgiving med en organisasjonsrådgiver.
LHLs pasientombud, Atle Larsen (telefon 22 79 90 10), som er jurist, kan benyttes av alle LHLs medlemmer og lokallag.
LHL Hjerneslag og Afasi er en del av LHLs administrasjon, hvor spesialrådgiver organisasjon Marianne Brodin (telefon 958 60 138), kan kontaktes for bistand.
LHLs rådgivingstjeneste på hjerneslagområdet består av en slagsykepleier og en logoped. Tjenesten kan benyttes av alle LHLs medlemmer og lokallag (telefon 22 79 90 10).
LHL har for øvrig rådgivingstjeneste på flere områder, blant annet fysisk aktivitet og rehabilitering, som kan benyttes av alle medlemmer i LHL uavhengig av diagnose.
Spesialrådgiver, politikk Tommy Skar (telefon 905 06 449) kan kontaktes.
Økonomi
LHLs lokallag har egen økonomi.
Ved sammenslåing av to foreninger/lokallags økonomi, må man sammen finne gode lokale løsninger for dette. Utgangspunktet er at man etter sammenslåing har felles interesser og ansvar for de samme medlemmene.
Ved alternativ 2 kan afasiforeningens midler reserveres for framtidige tilbud og aktiviteter på afasiområdet. Før afasiforeningen går inn i LHLs lokallag, må LHL-laget fatte et vedtak i samråd med afasiforeningen som avklarer hvordan disse midlene skal benyttes i framtida.
Det skal legges til grunn samme brede forståelse av hva «tilbud og aktiviteter på afasiområdet» er i et nytt lokallag, som man har lagt til grunn i eksisterende afasiforening: Likepersonarbeid rettet mot mennesker med afasi, samtalegrupper for personer med afasi, studiearbeid/kurs, møter med temaer som er av interesse for mennesker med afasi (for eksempel foredrag om rettigheter med LHLs pasientombud, foredrag om kosthold), sosiale treff, turer osv.
Om det er tvil om hvordan man bør utforme dette, kan man søke råd hos LHL sentralt.
Kontingentfordeling
På LHLs landsmøte fastsettes kontingentfordeling. Lokallagene mottar sin andel av innbetalt kontingent for sine medlemmer. Dette framgår av LHLs vedtekter, § 18 Økonomiske regler. Fordelingen er (per juni 2022)
- 39 prosent til lokallagene
- 59 prosent til LHL sentralt
- 2 prosent til landsmøte
Samarbeid med andre
LHL er en åpen og inkluderende organisasjon. Vi oppfordrer lokallagene til å ha en positiv innstilling og samarbeid med andre aktører. På hjerneslag- og afasiområdet kan det være fagmiljøer som Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Logopedlag, Norsk nevrologisk forening med flere, eller brukermiljøer som Hjernesvulstforeningen, Landsforeningen for Slagrammede, Norges Blindeforbund med flere.
LHL/LHL Hjerneslag og Afasi er medlem av Funkis, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Hjernerådet og Pårørendealliansen.
Kommunikasjonsråd
- Sett av mer tid enn du vanligvis gjør
- Hold øyekontakt – det er en stor fordel om den som har afasi kan se ansiktet ditt
- Begrens antall deltakere i samtalen
- Unngå bakgrunnsstøy
- Pass på at den som har afasi kan "lese" ansiktet ditt
- Snakk langsomt og tydelig, men ikke overdriv
- Det er som regel unødvendig å heve stemmen
- Snakk enkelt, men ikke barnslig
- Prøv å formulere spørsmål slik at de kan besvares med ja eller nei
- Ikke skift tema brått og ofte, vær situasjonsrelatert
- Prøv å bruke kroppsspråket bevisst
- Ikke vær redd for å ta i bruk humor
- Ikke lat som om du forstår hvis du ikke gjør det